Delikatne kotlety robię z siekanego mięsa. Sekretem ich genialnego smaku jest zdrowy dodatek
Kotlety siekane zwykle przyrządzam z piersi z kurczaka. To delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach, gdy pokroi się je na kawałki, wymiesza z kilkoma dodatkami i usmaży. Prawdziwym hitem w moim domu są ostatnio kotlety siekane z dodatkiem kukurydzy i posiekanej zieleniny. Nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale też świetnie smakują i są zdrowe.
Jak się robi kotlety siekane?
Kotlety siekane to potrawa z pogranicza kotletów i placków. Robi się je zwykle z delikatnego mięsa, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Może to więc być filet z piersi z kurczaka, filet z indyka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso należy pokroić w kostkę, a potem wymieszać z mąką i jajkami, które doskonale połączą kawałki mięsa. Do masy warto też dorzucić dodatki typu warzywa, zioła i przyprawy. Masę z dodatkiem mięsa smaży się na oleju niczym placki, czyli kładzie się ją łyżką na patelnię.
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z kukurydzą?
Przygotowanie kotletów siekanych jest niezwykle proste. Mięso wystarczy rozdrobnić, połączyć z mąką, jajkami oraz odsączoną kukurydzą z puszki i posiekaną zieleniną. Te dodatki sprawiają, że kotlety są nie tylko smaczne, soczyste, ale też wartościowe.
Przepis: Kotlety siekane z kukurydzą
Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem kukurydzy i zieleniny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 cebulka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka i ostra
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój je w niedużą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Przygotowanie masy na kotletyRozdrobnione mięso wymieszaj z jajkami i dwoma rodzajami mąki. Połącz z warzywami i zieleniną, dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na niej porcje masy i lekko ją spłaszcz. Kotlety smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać kotlety siekane z kukurydzą?
Kotlety siekane z kukurydzą wychodzą delikatne i soczyste. Doskonale smakują z większością dodatków. Można je więc podać z gotowanymi ziemniakami, z ziemniakami pieczonymi, a także z kaszą czy ryżem. Dopełnieniem całości będzie lekka surówka, np. surówka z marchewki z ziołami czy pełna smaku surówka z pora.